20 Haziran 2013 Perşembe

HINGAL / HALUJ YAPILIŞI

                                     Yöresel çeçen  yemeği olan hıngal (hıngılış) lezzetli bir yemektir.


                                                               Manzemeler 3-4 kişilik
                                     İç manzemeleri;   2kğ. Haşlanmış patates-1ç.bardağı sıvı yağ- 3 kuru soğan-  
                                                         1t. kaşığı    karabiber-tuz
                                     Hamur için,1kğ. un-tuz-su                    
                                      Sos için ;tereyağı-pulbiber       2 baş ezilmiş sarımsak-bir miktar su



                                              Haşlandıktan sonra yağda kızartarak da yenir.


   
     Haşlanmış patetes ezilir.Kuru soğan ince doğranır sıvı yağda kavrulur.Patetes ,kavrulmuş soğan  
                                                          karabiber,tuz yuğrulur.


                                  Un ,su, tuz ile orta sertlikte hamur yapılır. Yufkadan biraz kalın açıp kalıpla kesilir.


                 
                   Kesilen parçalara iç manzemeden 1 tatlı  kaşığı kadar koyup resimde ki gibi kapatılır.
                                     Kapatma işlemini iyi yapmışsanız haşlarken açılan olmaz.

                                       Kapatılan hıngallar birbirine değmeden tepsiye dizilir.


                                           Büyük tencerede kaynayan su içine atıp haşlanır.


                                                          Pişen hıngallar süzgeçle alınır.                

                                                         Haşlanmış hıgallar (hıngılış)


             2 ayrı sos hazırlanır. Sarımsak ezilir bi miktar soğuk su ilave edilir ki sarımsağın acısı çıksın.
                                                          Tereyağı pul biberle kavrulur.


                                 Tabağa alınan hıgalara sosları  ilave edilerek servis edilir.
       Benim dayanamadığım, her seferinde az yiyeceğim deyip kendime engel olamadığım bir lezzet.
                                      Birde patates seçimi lezzet açısından önemlidir.


   Haşlanmış hıngallar  soğuduktan  sonra  yağda  kızartarak  kahvaltı  ve  çay  saatlerinde  servis yapılabilir.

16 yorum :

  1. Türkan Hanım, bizler (annemler ve ben) kıymalı sirkelisini yapıyoruz. Patateslisini de severiz. Ellerinize sağlık. Çok sever fazla kaçırırım ben de bunu;) Sevgiler, Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan Hanım kıymalısı da yapılıyor,ama sirkeyi nasıl kullanıyorsunuz?Sevgiler...

      Sil
  2. Oooo çok güzel görünüyor. ben bunu sarımsaklı yoğurtla yerim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orjinalında yoğurt yok ama öylede yenebilir.

      Sil
  3. Allahım nasıl canım çekti.. Yapmaya kalksam çok zahmetli.. Bir çerkez arkadaşımda bunun tavuklusunu yemiştim..
    Ellerine sağlık mükemmel ötesi görünüyor..:))

    YanıtlaSil
  4. Evet böyle görünce insanın canı çekiyor,yemek tarifleri veren arkadaşları gezerken bende bunu yaşıyorum.Ama zahmetli gibi görünse de muhakkak deneyin derim...

    YanıtlaSil
  5. Patatesli tarifleri her zaman dayanılmaz bulmuşumdur.buda harika bir lezzet. Hiç yemedim ama bundan eminim.görüntü öyle söylüyor. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Teşekkür ederim Fatma Hanım...

    YanıtlaSil
  7. Bunu ben de yemiştim ama sanki ismi başkaydı,sizden iyi bilemem tabiki ama yine bir çeçen arkadaştan duymuştum.Tam hatırlayamıyorum kurzunuş gibi birşeydi sanırım.Daha iyisiniz galiba,Allah başka dert vermesin inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsim yöreye göre değişebiliyor,bu daha çok Kafkasya dan geldikleri yerlede ilgili.. Şimdi daha iyiyim, amin..

      Sil
  8. çok güzel görünüyor ellerine sağlık. bende bir çerkez gelini olarak değişik bir kaç yemek öğrenebildim. ama uygulama konusunda başarılı değilim. burda halujka diyorlar isimler farklı olabiliyor sanırım. ama çok lezzetli. afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  9. Teşekkürler, evet isim değişebiliyor.Sizin gibi birinin başarısız olacağını zannetmiyorum, ufak tefek hatalar olsada yapmaya devam edin zamanla istediğiniz neticeyi alırsınız..

    YanıtlaSil
  10. BERAT➷┊➷KANDİLİNİZ➷┊➷MÜBAREK ➷┃➷OLSUN➷┃HAYIRLI PAZARLAR ➷┃ ➷┃ ➷┃
    ░░░░░░░(¯`´¯)Hakkı Sevenlerden
    ░░░░░░(¯`´¯)Hidayete erenlerden
    ░░░░░(¯`´¯)Resulu görenlerden
    ░░░░(¯`´¯)Cennete girenlerden
    ░░░(¯`´¯)Günahları affedilenlerden
    ░░(¯`´¯)Olmanız dileğiyle.inşaALLAH
    ░(¯`´¯)RABB'İM SİZLERDEN RAZI OLSUN
    ░(¯`´¯)HERŞEY GÖNLÜNÜZCE OLSUN
    ░(¯`*•..ڪےevgilerimle..•*´¯)
    °⊱• ▐▀▌▐ ░▌░▐▀▌▐░▌ °⊱• °⊱•
    °⊱• ▐▀▌▐▄▐▄ ▐▀▌▐▀▌C.C Kalbinizden Gelen
    ┊Bütün┊ Dualarınızı┊ Kabul┊Ve┊Makbul┊Etsin┊inşaALLAH
    ┊ ➷┊  ┃【 AMİN 】 ┃ __________

    YanıtlaSil
  11. Çok güzel görünüyorlar,biz genelde kayınvalidemle yaparız,onlar patatesli değil de kıyma ve soğanla yapar.Ben ikisine de bayılırım...Elinize sağlık!Ben de bloğuma beklerim...http://benbuara.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  12. Türkan hn ellerinize sağlık çok güzeller çokta severim bizde yaparız buna patatesli kürze deriz etlisinide yaparız yukarıda handan hn söz etmiş sirkeli aynen o şekilde yaparız etin içine sirke,soğan,tuz,karabiber katıp 1 gece bekletiriz ertesi gün etli kürze olarak yapar yeriz mükemmel olur :) yapanlara yiyenlere afiyet olsun....

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...