30 Temmuz 2014 Çarşamba

Evde Tereyağı Yapımı

                                                         Evde tereyağı yaptım.

    Kırsal kesimde yaşamanın dezavantajları olsa da organik beslenme açısından şanslı oluyorsunuz.
Büyük şehirde yaşayan blog arkadaşları, her türlü hobi malzemelerine,  özellikle çeşit çeşit kumaşlara rahatlıkla ulaşıyorlar ve ben bunları gördükçe iç çekiyorum. 1 metre kumaşı almak için 2 ay gün sayılır mı? Sayılır.. Bir de engelli annesiyseniz  öyle her istediğiniz de alış verişe çıkamazsınız..Neyse gelelim tereyağının yapımına..
               Düzenli olarak her hafta inek sütü alıyorum. Süt pişip soğuduktan sonra üstünde kaymak oluşur. Bu kaymağı her seferinde alıp dondurucuda biriktirmiştim. Baktım bayağı çoğaldı, dondurucudan çıkarıp çözülmesini bekledim. Hepsini kovaya katıp ağzını sıkıca kapattım. 15 dakika kadar kovayı salladım. İçine buz parçaları koyup sallamaya devam ettim. Bir süre sonra yağ toplanmaya başladı. Tekrar buz ilave ettim, blendırla  karıştırdım.



                               Toplanan yağı elimden birbirine aktararak  karışımın içinden ayırdım.




                       Kaba aldığım yağın  içinde  biraz daha süt kalıntısı olduğu için, üstüne soğuk su döküp tekrar                                                                            yıkama işlemi yaptım.

                          Soğuk suyun içinde yıkanan tereyağı  küçük topcuklar halinde kullanılmaya hazır.



                    Kabın içinde kalan süt kalıntısı da atmadım, hamur mayalayıp tahinli ekmek yaptım.


11 yorum :

  1. Vaaaaay maşallah arkadaşım, tereyağ da ev yapımı :) Ellerine sağlık. Kumaş için internete dadandım bu aralar: misskumash, kumasmanya, baykumaş, kumaşfırsatı. Al sana 4 tane adres. Bazen indirim, bazen de kampanya yapıyorlar, denk gelirse süper :)

    YanıtlaSil
  2. Sağolasın arkadaşım, hemen adreslere bakıyorum.

    YanıtlaSil
  3. Türkan qué buena debe estar tu mantequilla!!! Un beso

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık türkan ablacım. konuşturmuşsun yine maharetlerini. bende evde tereyağı yaparım fakat ben ev yoğurdunun kaymağını kullanırım. yağı ayrıştırması biraz zahmetli oluyor. ama değer. birde bu şekilde denemek isterim. sonucuda sana bildiririm. afiyetle sağlıkla yiyiyn.

    YanıtlaSil
  5. Senin de ellerine sağlık canım..
    Sütü pişirdikten sonra buzdolabında bir gün bekletirsen kaymağı daha kolay alırsın, kolay gelsin..Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. O sütün damlası ziyan dahi olmaz değil mi ? Tebrik ederim :)

    YanıtlaSil
  7. Teşekkür ederim Emel Hanım..

    YanıtlaSil
  8. Ben de aynı şekilde kaymak biriktiriyorum. Kahvaltılarda yense de birikiyor. Ben de tereyağı yapmayı deneyeyim, anlattığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. Selamlar Türkan hanim, tereyaginiz mükemmel olmus ellerinize saglik, bloguma biraktiginiz güzel yorum icin cok tesekkürler

    YanıtlaSil
  10. Doğal olanı en güzeli... Televizyondan izlemiştim marketten aldığımız tereyağını hafif ateşte ısıtıp üstündeki köpükleri alıp atarsak daha doğal oluyormuş. Tereyağını yapamayanlar en azından bunu yapsınlar.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...