22 Şubat 2017 Çarşamba

BEYAZ PEYNİR YAPIMI

                                           Nihayet  peynir yapımını anlatıyorum .


  Bakalım  kahvaltı soframızda neler varmış.
 Daha önce  ev yapımı sucuk ,  tereyağı yapımını  anlatmıştım , zeytinlere karışmıyorum onları        Sinan bey anlatsın 😊.  Yumurtalar da tavuklarımızdan  ,organik soframız fena değil . Kahvaltıda iyisinden zeytin , peynir olsa yeter zaten.
 
 Peynirde ilk denememi 5 lt yerel ırk keçi sütü ile yaptım .
 5 lt sütten 750 gr civarında peynir oldu.
 Daha sonraki denemeleri 10 lt , 15 lt süt ile yaptım . Ev şartlarında olduğu için bir seferinde 10 lt       süt kullanmak daha avantajlı oluyor .
Başarılı sonuçlar aldıkça yeni denemelerim oldu . İnek sütü , saanen keçi sütü  veyerel ırk keçi sütü       ile  yaptığım peynirlerden en çok saanen keçi sütünden yapılan peyniri beğendik . Özellikle peynir     dinlendikçe lezzeti arttı , yemeye doyamadık .
Şimdi büyük şehirlerde yaşayanlar , biz inek sütünü zor buluyoruz , keçi sütünü nereden bulalım ? diyecekler . Özellikle kumaş pazarlarını gezip aldıklarını gösterenler , tahtakale maceralarını anlatanlar bunu da duysunlar ; nisan itibariyle koyun sütünden yoğurt yapılacak.  😋 😉

Kendi yaptıklarım bitince hemen keçi sütü kaynağımızdan yeni peynirlerimizi aldık . Kaynağı aşağıda açıklayacağım .
 
     Gelelim yapımına ; Peynirlerin bir kısmını pişmiş sütten , bir kısmını çiğ sütten yaptım . Çiğ   sütten yapılan hemen tüketilmiyor , 3 ay beklemesi lazım. Bu sürede olgunlaşan peynirin lezzeti de artıyor.
                         

  Sütü 10 dakika kaynattıktan sonra  içinde buzlu su olan kaba koyarak ısısını 38 dereceye düşürdüm.
5 lt için 1 ml  mikrobiyel maya ilave edip karıştırdım . Tencerenin kapağını kapattım oda ısısında 2 saat beklettim . Bu aşamada süt yoğurt kıvamına geliyor.


                                             Oluşan pelteyi tül içine aktardım.

                                         
                                             Peynir altı suyu biraz bekleyince ayrışıyor.
                                                 

       
                                            Suyu ayrılan pelteyi kalıba aktarıyoruz.

         
         Kalıba aldıklarımı resimlemeyi atlamışım . İlk yaptığımı doğrudan tül içinde topladım.


 
                                             Üstüne ağırlık koyup 1 gün beklettim.


                                               Torbadan çıkarıp dilimledim.

 
                                         Salamura tuzu atıp 1 gün daha beklettim.

     
                                   Peynirleri kavanoza aldım , tuzlu su ile salamura yaptım .
                        Tabii bu sadece bir kısmı , 10 kğ lık 3 kavanoz peynir afiyetle tüketildi.



   İlk süzülmeden sonra kalıba almadan içine istediğiniz baharat yada bitkiyi ekleyerek peyniri çeşitlendirebilirsiniz. Ben çörek otu ekledim . Hem şifa hem bereket olsun.


                 Pişirilmeden yapılan peynir altı suyunu kaynattığınızda lor oluşuyor.



             Onu da bez içine alıp suyundan ayrıştırdım ,  lor peynirimiz de hazır.
 Peynir altı suyundan da ekmek yapıldı ,  Onu da anlatacağım şimdilik bir kare paylaşayım.



                              Eee daha ne olsun , yalnız ekmekleri Canan hoca görmesin 😊 😊
                                                Ekmeksiz de olmuyor hocam.
                   ....................................................................................................................

      Gelelim keçi sütü kaynağıma ; Geçen sene ilçemizde , bilmeyenler için Konya - Beyşehir'de      saanen  keçi çiftliği kuruldu . Modern ve hijyen şartlara uygun koşullarda elde edilen sütten yaptım peynirlerimi . Yaptıklarım bitince çiftliğin kendi üretimi peynirlerden aldık . Organik peynirden mahrum kalmadık . Sizlere de öneririm , güvenle alabilirsiniz.


     

 





           Çiftliğin adres linkleri  şunlar; https://www.facebook.com/madalikeciciftligi/
                                                        http://www.madalikeciciftligi.com/#welcome
   

19 yorum :

  1. Ne güzel peyniri evde yapmak. Özendirdin be adaşım dönüşte deneyeyim diye düşündüm ama doğru sütü bulmak önemli. Emeğinize sağlık afiyetle tüketin.
    E ekmekte var çayımı alıp gelenim geldi :)
    Hilmi'yeçok alkış benden gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paylaşmamın amacı biraz da o zaten , yapılanını görünce 'bir de ben deneyeyim'düşüncesi başlıyor . Çiftliğin süt satışı da var , havalar ısınmadan alıp deneye bilirsin adaşım .
      Buyur gel , çayı da benden olsun :))
      Hilmi alkışı aldı onu askere gönderiyoruz :)) Nasıl olur demeyin yoklamamız geldi , güler misin ? ağlar mısın ? hallerindeyiz.

      Sil
  2. Bir kez yapmistim cok once. Gecenlerde sutu bir turlu kestiremedim. Hayret ettim. Maya, sirke, limon, tuz... Ayri ayri denedim. Olmadi.. Aktardan aldigim mayadan suphelendim ama , bilmiyorum ki. Paylasimini gorunce yine heveslendim. Peynir, kahvaltinin kralicesi bence. Hepsine sukur de, peynir olmazsa olmuyor sanki.
    Ellerine saglik arkadasim. Cok sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kez aynı durumla ben karşılaştım , sütü kestirmek için kaynadıktan sonra tuz ,limon ilave edilince daha iyi sonuç alınıyor . Maya ilave edindiğini duymamıştım.
      Hemen tekrar deneyin Tülin hanım , kendi üretimini tüketmek ayrı lezzet veriyor. Teşekkür ederim . Sevgiler

      Sil
    2. Peynir mayası diye satılan maya bu Türkan Hanım. Aktarlarda oluyor. Onunla çok güzel sonuç almıştım daha önce. Yeni aldığımda aynı marka ama olmadı işte :(

      Sil
  3. Konya - Beyşehir'i duyunca algıda seçicilik oldu hemen bende bende Çumra'dayım.
    Elinize sağlık çok güzel olmuş. Emekli olunca bende bu tür işlerle uğraşıp çola çocuğa yedirmek istiyorum. Ama şimdi tüm gün çalışınca bunlar benim için çok zor görünüyor.
    Sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemşehrim de gelmiş , Çumra deyince hemen bloğunuza geldim . 2 Sefer vüris uyarısı verdi. Çalışan anne olunca dediğiniz gibi zamanınız olmaya bilir. Emekli olunca çeşit çeşit yaparsınız . Sevgiler

      Sil
  4. Ellerine sağlık becerikli arkadaşım afiyetle yiyin..bende geçen gün bir deneme yaptım ancak süt kaynarken içine sirke koydum çöktü ve süzdürdüm,tadı güzel oldu ama maya ile daha dayanıklı olur sanırım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürle Tülin hanım . Kesme yöntemine göre daha lezzetli oluyor. Kullanılan sütte önemli tabii . 3 Çeşit sütten yapınca aradaki farkı daha iyi anladım. Havalar ısınmadan verdiğim adresten süt alıp deneyin bence.

      Sil
  5. Ben diyorum senin üstüne tanımam diye işte yine farklı bir maharet ....bende lor peynirimi kendim yaparım ama peyniri hiç dnemedim çünkü şu brusella hastalığı yüzünden korkuyorum açıkcası babamın köyünde yapılanları ne güzel yerdik,sende görüncü heveste ettim bilmem denermiyim marifetli arkadaşım ellerine sağlık şifa olsun ailene.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekmek tarifini sabırsızlıkla bekliyorum çünkü elimde organik esmer unum var:))

      Sil
    2. Annemin dilinden düşmeyen bir söz vardı . 'Elinden kör eşek yem yemez' demesinler . Şunu da yapın bunu da yapın . Kör eşek bulup test etmek lazım ne kadar maharetliyim :)) Şaka bir yana sizlerden geri kalmayayım diye uğraşıyorum Ayselcim.
      Yıllardır keçi peynirini salamura yapıp yeriz , bu kez peyniri de yaptım . Buresella hastalığını engellemek için sütü pişirmek en garanti yöntem bence. Çiğ sütten yaparsan 3 ay beklet .
      Temmuzda yaptığım peyniri ancak anlatabildim , ekmekte ona benzemez inşallah :))

      Sil
  6. harika görünüyor. özellikle çörekotlu peynire harika görünüyor.. :)

    YanıtlaSil
  7. Teşekkürler Emine hanım ,görüntü kadar lezzetliydi :))

    YanıtlaSil
  8. Öncelikle unutmadan o pufidik ekmekler, ben ekmek yemem ama tam eşime göre,yapmalıyım.
    Sevgili Sevdanın tarif ile yaptım bayıldı bak ona yazacaktım unutmuşum.
    Peynirlere gelince çok isterdim ama kısmet olmadı.
    Tarifi burda nasıl olsa bir gün yaparım valla.
    Ne güzel anlatmış-resimlemiş sunmuşsun ablam ellerine sağlık.
    marifetli-Hilmi'me dokunan o kutsal anne ellerini öperim ben senin.
    Kuzummm hoşçakal...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canan hoca ekmek yemeyin deyince , azalttık ama bırakamadık , gerçekten bağımlılık yapıyor galiba.
      Sevda hanımın tarifini görmüştüm , güzel görünüyordu.
      Yaparsan sonucu haber ver Merih abla , kolay zaten .
      Biz de seni öpüyoruz ablacım.

      Sil
  9. Kapiyi acik birak aksamdan. Yarin kahvaltiya sendeyim:))
    Ellerine saglik, sahaneler. Becerikli ve uretici hatunsun ayakta alkisliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bıraktım bile :)) Ama peynir bitti ekmekleri de yazın bahçede Sinan beyin yaptığı fırında pişirmiştik . Yağan kar halen kalkmadı ancak kartopu oynarız . Sen yaza gel, ekmekleri yapar arasına peynir , tereyağı koyup yeriz canısı . Hilmi gibi ben de alkışa alışacağım bu gidişle:))

      Sil
  10. Ellerinize sağlık. Ekmekler de çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...