12 Kasım 2013 Salı

Ev Yapımı Sucuk




              Ev yapımı sucuk yapım zamanı geldi ve bu sefer yapım aşamalarını resimli anlatıyorum.


                       
  Alışılanın tersine bizim sucuklar kesilince kare oluyor. Ama için de ne olduğunu biliyorum
        Et istediğimiz gibi kıymaya dönüşüyor, baharatlar güvendiğimiz aktarcıdan daha ne olsun.


                                                       
                                                 Sucuk  Malzemeleri
                               12 kğ yağlı kıyma için  --3 kğ kıyma için
                                            60 gr               --  15 gr karabiber      
                                           320gr               -- 80gr kırmızı toz biber
                                           200gr               --50 gr kırmızı acı biber
                                           480 gr              --120 gr kimyon
                                             1 kğ                --250gr sarımsak
                                                                                  tuz

                               
                       Sarımsaklar ezilir. yağlı kıyma (kaburga üstü)  ve diğer malzemeler  kaba alınır.


                                     
                                 Malzemeler özleşene kadar yoğrulur. Bu işlem 3 gün yapılır.


                                       
                                      Tadını kontrol etmek için küçük parçalar yapıp pişirebilirsiniz.
                                         Damak tadınıza göre baharat ilave edebilirsiniz.

                               
                                  Sucuğu doldurmak için   tülden torbalar diktim.
                                      Siz kasabınızda bağırsağa doldurtabilirsiniz.
                                                       


                             
                         3 gün yoğrulup özleşen harcı torbalara katıyorum.Yaklaşık 2 cm kalınlığında.


                                                         
                                                       Torbanın ağzını  dikiyorum .


                                     
                                 Bütünleşmesi için oklava yada merdaneyle bastırıyorum.

                                       
                                     Bütün harcı aynı şekilde torbalara dolduruyorum.

                                                       
                                                         Torbalar kuruması için asılıyor.                


                           
                                  Yaklaşık 10-12 gün sonra torbadan çıkarıp şeritler halinde kesiliyor.


                               
                                  Torbaya kesilen kısımlar dışarı gelecek şekilde yerleştiriliyor.
                                                     2-3 gün daha asılıp kurutuluyor.



                           
                              İstenen kıvama gelen sucuklar poşetlenip dondurucuda depolanıyor.


                                         
                                              İstediğiniz zaman dilimleyerek tüketebilirsiniz.
                                                 Tabii ki tost, pizzada da kullanabilirsiniz.


25 yorum :

  1. geniş ağızlı bir huniyle oklava yardımıyla barsağa da doldura bilirsin.ellerine sağlık ev yapımı sucuğun tadını hiçbirsey tutmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bağırsağa doldurmak istemedim, ama sizin önerinizde akıllıca...

      Sil
  2. Ellerine sağlık. Biz de yaptık ve makineyle bağırsaklara doldurduk. Nefis oldu. İçine yeni bahar da koymuştuk. Sadece bir kangal kaldı. En kaliteli sucuktan bile daha güzel oluyor. Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Yelda Hanım çok lezzetli ,size de afiyet olsun.

      Sil
    2. aaa bu sucuklardan görümceme her sene yaptırırız tadı mükemmel oluyor :) emeğinize sağlık

      o da tülbentlerde muhafaza eder sanırım belli bir zamanı var yapmak için senede bir defa para yollayıp rica ederiz Allah razı olsun o da bizi kırmaz.

      yanlız istanbula gelince çok fazla dayanmıyor acaba buz dolabı poşetine koyup dolapta muhafaza etsem nasıl olur.

      Sil
  3. Ellerinize sağlık... Leziz görünüyor :)

    YanıtlaSil
  4. Ah ah, ev sucuğu gibisi var mı, içinde ne var ne yok biliyorsun. Çocukluğumda babam yapar, evde herkes seferber olup yardım ederdik. Ellerinize sağlık, keyifle afiyele yeyin.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  5. ellerinize sağlık türkan hanım.afiyetle tüketin

    YanıtlaSil
  6. En güzelini yapmışsınız,eline sağlık...Yiyoruz ama içimiz alarak da yemiyoruz.Bir keresinde eşim de yapalım demişti,ne bileyim kıymanın bütün yağlarını seçmiştim.Sonuç ne mi oldu,kafana vursan kafan kırılır cinsinden sert oldu ve yiyemedik maalesef...Sucuk kıyması meğer yağlı olurmuş!?...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sucuk kıymasının yağlı olması lazım. Bence bir kez daha deneyin...

      Sil
  7. elinize sağlık ev yapımı başka, bende yapıyorum kızartıp koyuyorum dondurucuya lazım olunca elime geliyor,hazırların içi katkı maddesi dolu ev yapımını tercih edenlerdenim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne iyi yapıyorsunuz, katkı maddelerinden uzaklaşarak aile sağlığımızı da korumuş oluyoruz..

      Sil
  8. bizim evde en sevilen kahvaltılıktır, acaba becerebilir miyim, ellerinize emeklerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Noblesse ,eminim sizde yaparsınız. 1 kğ kıymadan deneyin, hatta kurumadan küçük parçalar halinde pişirip tadın.Göreceksiniz satılan sucuklarla arada ki farkı..

      Sil
  9. ellerinize sağlık çok güzel olmuş evde yapılanın yerini hiç bir şey tutmaz içinde neler olduğunu bilerek içiniz rahat yiyorsunuz size afiyetler olsun selamlar...

    YanıtlaSil
  10. Çocuklar küçükken bende yapardım uzun zamandır yapmıyorum.Tarifinizi kaydettim denemek isterim.Ellerinize sağlık.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  11. Mehtap Hanım tariften memnun olursunuz eminim, damak tadınıza göre acı biberi artırabilirsiniz.Benden de sevgiler..

    YanıtlaSil
  12. Bu güzel ev yapımı sucuktan daha önce de bahsetmiştiniz ama hatırladığım kadarıyla ama yapım aşamaları fotoğrafları yoktu gerçekten. Böylece tarifiyle, yapım aşamalarıyla çok güzel bir paylaşım olmuş Türkan Hanım, bence evde yapılan kadar güzeli sağlıklısı yok, hele ki, tülden yaptığınız paketler bence çok çok özel bir fikir ellerinize emeklerinize sağlık:)) Afiyet olsun bu arada;)) Sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. ellerinize sağlık
    ben ilk defa görüyorum evde sucuk yapıldığını ve inanılmaz hoşuma gitti eminim tadı enfestir
    vede güvenilir kim bilir bizim marketten aldıklarımıza neler katıyorlar gayette anlaşılır birşekilde anlatmışsınız ağzınıza sağlık

    YanıtlaSil
  14. Abla ben şimdi eşimede dedim alip denicez insallah ama ne zaman :) hem bol bol yeriz hemde icinde ne oldugunu biliriz valla Allah razi olsun afiyetle yiyin insallah 💞

    YanıtlaSil
  15. Kışın yapsak olurmu

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...